Dobozszámláló:

Cipősdoboz akció – Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

 • Cipősdoboznyi szeretet

  thumbnail_IMG_4160_resize

  A napokban került szétosztásra az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ közreműködésével, a Baptista Szeretetszolgálat által összegyűjtött ezer cipősdoboznyi felajánlás a katonacsaládok számára.

  Az idén 20 éves Baptista Szeretetszolgálat „Tisztelet a hősöknek” programjának koordinátora és a „Cipősdoboz Akció” operatív csoport vezetője, Horváth Sándor a katonacsaládok számára kiosztásra kerülő cipősdoboz akció történetéről beszélt.

  – Honnan indult a kezdeményezés, mi a története?

  – A Cipősdoboz Akció, vagy ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, „Operation Christmas Child” néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Ma már évente mintegy 6-8 millió csomagot osztanak szét a világ több mint 100 országában. Hazánkban egy évtizede vált honossá, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját. A mintegy 13 éve hagyományos kampányunkban pedig, ebben az évben először, a katonacsaládokra is gondoltunk. A szeretetszolgálat egyfajta hídszerepet szeretne betölteni a katonák és a civil társadalom között. E híd továbbítaná a katonák felé a társadalom tiszteletét és megbecsülését. Ahogy ez történt például december első hetében, akkor négyszáz darab mikuláscsomagot adtunk át elismerésünk jeléül a határon szolgálatot teljesítő katonák számára.

  – Honnan érkeznek a csomagok és mennyi idő alatt gyűltek össze?

  – Az akció országos volt, azonban ezt az ezer dobozt a budapesti gyűjtőpontokról gyűjtöttük össze. A dobozok útja a „Cipősdoboz Várból” indult, a következő állomás az MH CKELMK, ahol az állomány segített a különböző HKV és MH alárendelt alakulatai számára – a már előzetesen leadott korosztályok szerinti megosztás alapján – szétosztani. Az ezer dobozt szinte rekordidő alatt, mindösszesen 17 nap alatt sikerült megtölteni. Talán ez annak is köszönhető, hogy karácsony, a szeretet ünnepe közeledtével az emberekben megnő az ajándékozási vágy.

  – Mennyi szeretet fér bele egy cipősdobozba?

  – A gyermekek számára megannyi csodás apróság, mint például meleg kesztyű és sapka, plüss játék, színező, zsírkréta, vízfesték, mesekönyv, édesség, de sok doboz rejt kézzel írt karácsonyi jókívánságot és varázslatos üzenetet is.

   

  Szabóné Varga Erika zászlós

  MH CKELMK

  http://www.ciposdoboz.hu